Methoden

ACT

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy en is een vrij nieuwe vorm van gedragstherapie. Het bestaat uit een combinatie van beproefde technieken. Gedragstherapie, zegt al dat het gaat om het gedrag, jouw doen. En dus gaan we tijdens onze gesprekken al aan de slag met leuke en leerzame oefeningen. Het is in die zin een beetje een speelse therapievorm. En therapie mag naast een tikkeltje confronterend en (in)spannend ook leuk zijn toch? Door het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, ontstaat echt verandering. Je leert anders omgaan met je denken en gaat meer doen van wat jij eigenlijk wilt. De vaardigheden die je leert, zorgen voor meer psychologische flexibiliteit. Je zult daardoor beter kunnen omgaan met de grillen die het leven nou eenmaal in zich heeft en je eigen koers gaan en blijven varen. ACT is bij heel uiteenlopende problemen toe te passen. Het is onder andere een effectieve interventie bij angst, chronische pijn, depressie en stress en burn-out.

Een waardevoller leven met ACT

Mindfulness

Mindfulness is gericht op het trainen van aandacht. Vaak zijn we overal met onze aandacht, behalve in het hier en nu. En dat is jammer, want zo gaat het leven eigenlijk aan ons voorbij. In ons hoofd zijn we bezig met het verleden of de toekomst, voelen we ons ellendig over wat ooit was of maken we ons zorgen over iets wat mogelijk zal gebeuren. Door je meer te ankeren in het heden, ga je bewuster leven en meer ervaren, overigens ook dat wat je liever in eerste instantie niet wilt hebben. Toch maakt dat de kans op stress een stuk kleiner. Het voorkomt dat je verzandt in gepieker en steeds verder vast komt te zitten. Met mindfulness doorbreek je die negatieve spiraal en krijg je weer keuzevrijheid.

Uit de piekerput en meer keuzevrijheid met mindfulness

Oplossingsgerichte psychotherapie

Eigenlijk zegt de naam het al. In plaats van de focus op het probleem, wat nog veel gebeurt binnen de GGZ, verleggen we de focus naar de oplossing(en). Door deze focus wordt uitgegaan van wat past binnen jouw mogelijkheden en de door jou gewenste toekomst. Gevolg van deze oplossingsgerichte focus is ook dat een beperkter aantal gesprekken nodig is.

Van klacht naar kracht met oplossingsgerichte therapie

EMDR

EMDR staat voor eye movement desensitization and reprocessing (vergeet maar snel weer). EMDR kan onder andere worden toegepast wanneer je een ingrijpende gebeurtenis hebt meegemaakt en deze niet goed hebt verwerkt. Je wordt gevraagd de herinnering in gedachten te nemen en krijgt tegelijkertijd vingerbewegingen of klikjes via een koptelefoon aangeboden. Klinkt een beetje gek misschien, maar het werkt wel. Op deze manier worden allerlei aspecten van de herinnering verwerkt en verliest de ingrijpende gebeurtenis zijn emotionele lading. EMDR werkt snel.

Uit de greep van je trauma met EMDR

Snel samen aan de slag
Ek yn it Frysk
Ma-Vr 9-21u
Psycholoog Leeuwarden

.

.

.
Fonteinland 11



aangesloten bij: